maanantai 4. toukokuuta 2009

Hirttomäki ja kuolemanrangaistus

Lyhyen kävelymatkan päässä täältä on Hirttomäki, jossa Ruotsin vallan aikaan hirtettiin rikollisia. Nyt se on kuin mikä hyvänsä pensaita ja puita kasvava mäki, jossa on myös siinä myöhemmin asuneen naisen asumuksen kivijalka.

Onneksi ei tarvinnut elää tuohon aikaan Suomessa, sillä en hyväksy kuolemanrangaistusta enkä silmä silmästä ja hammas hampaasta -ajattelutapaa. Luin lehdestä nuoresta amerikalaisesta miehestä, joka oli alaikäisenä syyllistynyt tappoon ja saanut kuolemantuomion. Hän oli vankilassa ollessaan tullut uskoon ja olisi halunnut käyttää loppuelämänsä Jumalan palvelemiseen ja tekonsa hyvittämiseen, jos se suinkin olisi ollut mahdollista. Mutta ei se ollut, vaan myrkkyruiske tapausta uteliaina seuraavien katsojien silmien edessä odotti häntä.

1 kommentti:

  1. Menin käymään tuolla Hirttomäellä. Siellä oli muistokivi, jonka tekstistä ei tahtonut kovin hyvin saada selvää. Siinä luki: "Tämä mäki on ollut mestauspaikkana 1700-luvulla." Yksi lähistöllä asuva mies oikaisi mäen poikki ohikulkumatkallaan ja kertoi, että mäellä oli ollut vielä jokin aika sitten mökkejä, joissa oli asuttu. Itse en kylläkään olisi välittänyt asua entisellä mestausmäellä, mutta meitähän on moneksi. - Mitään vanhan asumuksen kivijalkaa ei siellä enää näkynyt olevan.

    VastaaPoista