torstai 18. kesäkuuta 2009

Tapansa kullakin

Lahden talo sijaitsee järven rannalla. Kerrotaan, että läheisellä lahdella olisi joskus nähty joutseniakin. Kun talon pojan, Erkin, vanhemmat kuolivat hänen ollessaan pieni, niin hän sai holhoojan, joka piti hänestä huolta siihen asti, kunnes hän oli aikuinen mies ja sai tilan rakennukset, pellot ja metsät hallintaansa. Hänen sisarensa Leena asui sijaisperheessä siihen asti, kunnes meni naimisiin.

Kun suoritettiin vanhempien perinnön jako, niin Erkki ehdotti, että hän saisi omaisuuden hallintaansa, mutta Leenalla olisi oikeus tulla joka kesä viettämään perheensä kanssa lomaa lapsuudenkotiinsa niin pitkäksi aikaa kuin haluaisi. Olihan Lahden talossa monta huonetta ja aittoja lisäksi. Leena suostui ehdotukseen, mutta kun hän tuli perheineen ensimmäisen kerran, niin veljen lapset kiusasivat hänen lapsiaan koko ajan, niin että Leena katsoi viisaimmaksi lähteä pois kesken kaiken ja olla enää seuraavana kesänä tulematta.

Erkki meni naimisiin iloisen ja puheliaan karjalaisperheen tyttären Marjan kanssa, ja perheeseen syntyi kaksi lasta: tyttö ja poika. Tytär muutti pois kotoa, mutta poika, Martti, jäi siihen asumaan. Hänen työpaikkaansa naapuripitäjän kirkonkylään oli vain parikymmentä kilometriä.

Vanhemmat alkoivat jo olla huolissaan, kun Martilla ei näyttänyt olevan lainkaan tyttöystävää. He eivät kiinnittäneet lainkaan huomiota siihen, kuinka innostunut Martti oli käymään yhä uudestaan Tallinnassa. Sitten putosi pommi: Martti ilmoitti menneensä kihloihin virolaistytön Ainon kanssa ja aikovansa pikapuoliin naimisiin hänen kanssaan. Niin Martti tekikin, ja vaimo tuli Lahden taloon nuoreksi emännäksi. Siihen loppuivat kuin seinään Martin Tallinnan matkat. Nyt sitten eletään samassa isossa talossa: toisessa päässä vanhemmat lapsineen ja toisessa päässä isovanhemmat.

Kun minä kävin äitini kanssa kerran kylässä Lahden talossa, niin ihmettelimme mielessämme sitä, että meidän ollessamme tupakeittiössä keskustelemassa Marjan kanssa Erkki näkyi makaavan ruokaperäisillä viereisen kamarin lattialla eikä sängyssä ja ovi oli jätetty auki. No, tapansa kullakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti